Geen verdere slibwerken meer op 't Veld door zware metalen

Op 16 december 2019, over deze onderwerpen: Provincie, Provincie West-Vlaanderen

De saneringswerken aan 't Zeetje op het provinciaal domein 't Veld zijn stopgezet. Door de aanwezigheid van zware metalen in de grond, was er niet voldoende budget over.

In provinciedomein 't Veld in Ardooie waren sinds afgelopen zomer belangrijke baggerwerken aan de gang aan het Zeetje, de historische veldvijver. De voormalige vijver werd in de 19de eeuw omgevormd tot een romantische plas in Engelse landschapsstijl en bepaalt nog altijd het beeld van het provinciedomein.

 

Onvoldoende budgetten

Door de jaren heeft er zich een dikke sliblaag van ongeveer zestig tot honderd centimeter afgezet in de vijver. Die zou normaal volledig gebaggerd worden.

Bij de start van de werken heeft men vastgesteld dat er zware metalen in de grond zaten waardoor de budgetten onvoldoende groot waren. Daarom is het project niet volledig voltooid”, zegt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) uit Meulebeke.

Bijzonder jammer, want volgens de provincie zal er de volgende vijf jaar zeker geen extra sanering van de vijver gebeuren.” Voorlopig is een dam aangelegd tussen het gesaneerde en het niet-gesaneerde deel. De provincie zal nu wel een intern onderzoek uitvoeren om de vervuiling in kaart te brengen. De huidige cafetaria op 't Veld moet tegen maart 2023 verdwijnen omdat ze stedenbouwkundig niet in orde is.

De provincie hoopt tegen dan een nieuwe locatie te vinden in het provinciaal domein. Dat zou gepaard gaan met de aanleg van een nieuw belevingspark voor de kinderen. (slr)

slr

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem - 12 Dec. 2019 Pagina 3

Copyright © 2019 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is