‘Kleiputtensoap’ blijft buurt en politiek beroeren

Op 30 december 2016, over deze onderwerpen: beleid gemeente, ecologie
Kleiputtensoap’ blijft buurt en politiek beroeren

MEULEBEKE - N-VA is onthutst over de gang van zaken rond de kleiputten. De directe omgeving wil er niet langer een stortplaats. Op de laatste aanvraag van ontginningsbedrijf OB&D gaf het Meulebeekse schepencollege vorige week wel gunstig advies.

“De CD&V-meerderheid besliste om meer dan 440 bezwaarschriften die de omwonenden van De Paanders hadden ingediend te verwerpen. Nochtans beweerde de meerderheid in vorige communicatie dat er geen stort zou komen aan De Paanders. Woordbreuk dus van de meerderheid”, moppert Johan De Poorter, voorzitter van de N-VA-afdeling Meulebeke.

OB&D ontgint al langer dan vandaag de kleiputten. Maar bij aanvragen om hun activiteit in de toekomst verder te zetten, vroegen ze naar extra faciliteiten. Precies dat zorgde voor argwaan bij onder meer het actiecomité rond de kleiputten. “We maken ons allicht terecht ernstige zorgen over impact op omgeving en milieu.”

Controle

Logisch dat we sterk verontwaardigd zijn. De meerderheid schuift alle opmerkingen van de buurtbewoners terzijde. Wat gaat OB&D storten? Wie zal controleren? Wat met de stof- en verkeershinder? Wetende welke problemen men al heeft gehad met hetzelfde bedrijf in Ronse, waar de ene flagrante overtreding na de andere is begaan, voorspelt dit voor de toekomst van de Paanders weinig goeds”, stelt Johan De Poorter.

TOP

Feit is dat de locatie nabij de Steenovenstraat voorbestemd is om te ontginnen. Het absolute probleem is echter dat OB&D voortaan ook een opslagruimte wenst voor tijdelijk stockeren van niet-gecontroleerde, maar mogelijk verontreinigde gronden, TOP genaamd.

Adviezen van de gemeente hierover zijn nooit bindend. Hogere instanties keuren milieuvergunningen al of niet goed. Een eerdere aanvraag door OB&D zit momenteel zelfs nog bij de Raad van State. “We formuleerden strenge en duidelijke voorwaarden”, weet burgemeester Dirk Verwilst (CD&V).

Daarmee hopen we dat het provinciebestuur onze denkpiste volgt. We willen voorkomen en vermijden dat de voorgelegde plannen met TOP-voorziening zomaar goedgekeurd worden.”

Nog 60 dagen

Het openbaar onderzoek liep tot 17 december, na het daaropvolgend gemeentelijk advies heeft de provincie vanaf vandaag zestig dagen de tijd om een beslissing te nemen: na de jaarovergang gaat de kleiputtensoap dus onverminderd verder. (dede)

Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Tielt,p29

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is