U bent hier
Gemeentesecretaris krijgt extra loon, oppositie en vakbonden steigeren
De geplande loonsverhoging van gemeentesecretaris Tom Vanpoucke stuit op onbegrip bij oppositiepartij N-VA en de vakbond ACV. Zij vinden die aanpassing niet te rijmen met de ontslagen bij het personeel. Volgens de burgemeester is de verhoging verantwoord omdat de secretaris twee jobs combineert.
Oppositiepartij N-VA en de vakbond ACV Openbare Diensten hebben felle kritiek op de voorgestelde loonsverhoging van gemeentesecretaris Tom Vanpoucke. Op de OCMW-raad werd een voorstel besproken om het salaris van de secretaris te verhogen naar 130 procent, in plaats van de 119 procent die hij nu krijgt. Dat is wettelijk mogelijk, want de gemeentesecretaris is ook OCMW-secretaris.
Kilometervergoeding
De oppositie en de vakbond vinden dat niet kunnen. “Boven op dat loon krijgt Vanpoucke zowel van de gemeente als van het OCMW een forfaitaire kostenvergoeding om 7.800 kilometers te rijden”, zegt N-VA-fractieleider Rik Vergote. “Bovendien is het de gemeente die zal moeten opdraaien voor deze kosten.”
In 2019 zullen het OCMW en de gemeente samengevoegd worden tot één geheel. Dat zal ervoor zorgen dat er dan ook maar één secretaris meer is. “Het is oneerlijk om nu te beweren dat de secretaris twee jobs uitoefent”, zegt Vergote.
Er zal ook een nieuwe financieel beheerder aangesteld worden die een ruimer takenpakket zal krijgen. Ook hier stelt de OCMW-voorzitter Luc Vullers (CD&V) voor om een loonsverhoging van dertig procent door te voeren. “En dat net nadat elf werknemers ontslagen werden en de OCMW-medewerkers van het dienstenchequebedrijf overgenomen werden door een privébedrijf”, zegt Vergote.
“We sparen geld uit”
Net zoals twee jaar geleden is ooknu de vakbond tegen het voorstel. “Dit is een brug te ver”, zegt vakbondsman Joris Vanraes. “De gemeente wil de 'topambtenaren'
belonen en de andere werknemers moeten intussen inleveren. We zullen zeker bekijken hoe we ons hiertegen kunnen verzetten.”
Volgens burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) is de loonsverhoging vanuit het verkeerde standpunt bekeken. “We zoeken de financieel beheerder bij het interne personeel”, zegt de burgemeester. “Hierdoor hoeven we geen nieuwe werkkracht te aanvaarden en sparen we zelfs geld uit. Een loonsverhoging is dan ook verantwoord, want zowel de gemeentesecretaris als de financieel beheerder oefent twee jobs uit.”
Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem,
Di. 23 Feb. 2016, Pagina 5