N-VA Meulebeke vraag transparantie en overleg in verdere onderzoek forensische audit.

Op 21 januari 2022, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, beleid gemeente, Gemeenteraad

Uit het uitgevoerde onderzoek van Audit Vlaanderen blijkt dat er mogelijke fouten gebeurd zijn en mogelijks belangenvermenging ontstaan is.  Het onderzoek is gebeurd door onpartijdige onderzoekers aangesteld door de Vlaamse Overheid, die niet zomaar afgezakt zijn naar Meulebeke. Als gemeenteraadsleden hebben we het lijvige, geheime dossier kunnen inkijken. 

Op de gemeenteraad van januari werd dit geagendeerd als kennisname. Maar van kennisname of een duidelijke neutrale uitleg van de vastgestelde zaken was er spijtig genoeg geen sprake. De onafhankelijke toelichting door de onderzoekers van “Audit Vlaanderen”, werd door kersvers Gemeenteraadsvoorzitter Jean-Marie Gunst (Lijst van de burgemeester) als onnodig bestempeld en van de agenda geschrapt.  Alles werd met advocatentaal weerlegd door burgemeester Dirk Verwilst, en eventuele schuld werd telkens afgedaan als insinuatie, dit ondanks de vaststellingen van de onderzoekers.  Politiek bleken er ook geen verantwoordelijken te zijn, volgens het college.(?)  Daarvoor werd naar de diensten, zeg maar personeel,  gekeken.

Gebrek aan kennis, gebrek aan betrokkenheid en gebrek aan ondersteuning bleken de voornaamste oorzaak van de gebeurde fouten volgens de burgemeester en schepenen.

Het is niet aan ons, N-VA Meulebeke, om te oordelen over schuld of onschuld, daar dient een verder onderzoek voor. Een onderzoek is intussen reeds opgestart door het parket van West-Vlaanderen.

Feit is wel dat er diverse fouten bewust werden gemaakt.  In afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek, willen we wel dat er reeds acties ondernomen worden om gemaakte fouten recht te zetten en te corrigeren waar mogelijk.

Wij vragen ook betrokken te worden in een overleg omtrent de stappen die gezet moeten worden om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden. Dit mag zich niet meer herhalen in onze gemeente.

 

De gemeenteraadsfractie van N-VA Meulebeke,

Benedikt Van Staen

Machteld Vanhee

Antal Soete

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is