Overleeft Meulebeeks bestuur storm van afgelopen jaar?

Op 16 april 2012

Burgemeester Daniël Vanpoucke (CD&V), die vorig jaar zijn 25e jaar als burgemeester vierde, is best wel tevreden over de afgelopen legislatuur. “We zijn vijf jaar geleden met een programma naar de kiezer getrokken waarvan we nu al bijna alles hebben gerealiseerd”, klonk het bij de voorstelling van de laatste begroting voor deze legislatuur. “Denk maar aan de vernieuwing van de wegen. Maar we werkten ook aan de bescherming tegen overstromingen, met de bouw van ons nieuwe waterbekken. En dat allemaal zonder dat één belasting omhoogging.”

Ook de grootste oppositiepartij Vrij is tevreden met haar rol de afgelopen zes jaar. “We hebben onze taak als controleur van het gemeentebestuur zo goed mogelijk proberen uit te voeren, met de mensen en middelen die we hebben”, aldus Herman Vanhee (Vrij).

"Burgemeester als zonnekoning behandeld"

Vorig jaar deelde die oppositiepartij alvast een eerste speldenprik uit. Ze stelde de hoge kostprijs voor het 25e verjaardagsfeest van de burgemeester aan de kaak. “50.000 euro voor het feest? Onze burgemeester wordt hier als een echte zonnekoning behandeld”, stelde Stefaan Dobbels (Vrij) scherp.

Burgemeester Vanpoucke verdedigde zich: “Het schepencollege en de gemeente heeft mij dat feest aangeboden. Ik heb dat aanvaard. Ik kon toch moeilijk weigeren? En dan nog, 50.000 euro is slechts een raming.” Het uiteindelijke bedrag bleek er bij de eindafrekening uiteindelijk niet ver naast te liggen.

Industrieterrein op Haandeput: ja of neen?

De gemeente heeft zich deze legislatuur vooral verslikt in het plan om een industrieterrein in te plannen in de landelijke wijk Haandeput. Op een druk bijgewoonde gemeenteraad werd over dat plan gestemd. Spontaan ontstond er een actiegroep. Tijdens een ludieke actie van deze groep tijdens een gemeenteraad werden de bewoners én de beeldpers stante pede door de politie uit de gemeenteraadszaal gezet.

Volgens de gemeente moet zo'n industrieterrein met beide handen gegrepen worden, “want zo'n kans doet zich niet vaak voor”. Dat daarvoor zeven huizen onteigend moesten worden, leek bijzaak. Maar na de felle protesten en verwijten richting provincie en vice versa, komt het grote industrieterrein er uiteindelijk niet.

Maar nog zijn de bewoners niet tevreden, want de gemeente plant wel nog een kleiner industrieterrein. De huizen mogen weliswaar blijven, maar de bedrijven zullen zich ertussen nestelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is