U bent hier
Rusthuis Ter Deeve in de etalage?
Zit er een privatisering van rusthuis Ter Deeve aan te komen? De gemeente onderzoekt de toekomst van het rusthuis en wil een financiële voorstudie maken voor het personeel en de loonkosten. De ouderdom van het gebouw lijkt het struikelblok te zijn.
Het voorstel werd vorige week op de OCMW-raad goedgekeurd. "We zin inderdaad de toekomst van Ter Deeve aan het voorbereiden", bevestigt OCMW-voorzitter Luc Vullers (CD&V). "Er is indertijd besloten geen nieuwe vleugel aan het rusthuis te bouwen, maar daardoor zitten we nu wel met 44 bedden in een gebouw van dertig jaar oud en er beginnen steeds meer mankementen aan het licht te komen. De herstellingskosten lopen op, dus gaan we uitkijken naar toekomstige investeerders of partners die de uitbating kunnen overnemen. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog niet beslist. We gaan daarvoor een overheidsopdracht uitschrijven."
Betaalbaar
De gemeente hoopt de denkoefening binnenkort af te hebben en vermoedt dat de operatie binnen twee tot drie jaar achter de rug zal zijn. "We blijven in de nieuwe formule wel hameren op inspraak, zodat de zorg voor de senioren betaalbaar blijft. Dat aspect zullen we zeker mee nemen", belooft Vullers. "Het was nu of nooit. We willen zekerheid dat onze 35 personeelsleden alle kansen krijgen om hun beroep verder uit te oefenen.
Kritiek
Toch is er ook kritiek op de werkwijze. Raadslid Machteld Vanhee (N-VA) vindt dat de OCMW-raadsleden te weinig zeggenschap in het dossier hebben. "Alleen de voorzitter, burgemeester en secretaris zullen de overheidsopdracht uitschrijven en zo wordt een democratisch verkozen raad buiten spel gezet", foetert ze. "Om ons nog een beetje te sussen, mogen we hun gekozen partner al dan niet goedkeuren. Een van onze grootste bezorgdheden is wat er zal gebeuren met de personeelsleden en hun statuut. Volgens de OCMW-voorzitter is er met het nabijgelegen Sint-Vincentiusrusthuis bijna zeker een geschikte partner. De vergunningen en het personeel kunnen dan overgenomen worden. Is er nog democratie nodig?"
Maar dat ontkent Vullers. "We hebben voorlopig geen voorkeur en trekken ook niemand voor. Sint-Vincentius is een optie, net als allerlei andere partners. We schrijven een overheidsopdracht uit en zullen zo de zoektocht starten. Er blijven verschillende scenario's voor het oude gebouw mogelijk. Denk maar aan de uitbreiding van het dienstencentrum, dat op eigen benen blijft, maar we kunnen het ook ombouwen tot crisiswoningen of serviceflats."
De gemeente doekte eerder al zijn poetsdienst op en ontsloeg twee jaar geleden al eens tien personeelsleden in het kader van besparingen.