N-VA vraagt snellere samenwerking met Franse overheid in strijd tegen Aziatische hoornaar

Op 12 februari 2024, over deze onderwerpen: Provincie, Provincie West-Vlaanderen
N-VA vraagt snellere samenwerking met Franse overheid in strijd tegen Aziatische hoornaar

West-Vlaanderen – Provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) drong tijdens de provincieraad bij de deputatie aan om sneller een Interreg-project met de Franse overheid op te starten in de strijd tegen de Aziatische Hoornaar. “De provincie West-Vlaanderen verdeelt dit jaar 1.100 lentevallen aan de gemeentebesturen om de strijd tegen deze invasieve exoot. Een samenwerking met onze zuiderburen is echter cruciaal om de Aziatische hoornaar ook daar te verdelgen. Anders blijft het dweilen met de kraan open langs Vlaamse kant”, verduidelijkt provincieraadslid De Poorter uit Meulebeke.

In 2023 werden meer dan 1.000 koninginnen gevangen of waargenomen terwijl in 2022 dit er slechts 132  waren. De Aziatische hoornaar verspreidt zich dus razend snel in West-Vlaanderen en dat betekent slecht nieuws voor onze eigen honingbijen en andere insecten.

In de strijd tegen deze Aziatische hoornaar zoekt de provincie West-Vlaanderen nu via de gemeentes naar gemotiveerde inwoners die de koninginnen willen lokken en voorziet daarvoor één lenteval per 1.000 inwoners. “Tegelijk is de provincie van plan om een Interreg-project op touw te zetten om ook in Noord-Frankrijk de Aziatische hoornaar aan te pakken.  De uitwerking van dit grensoverschrijdende project kan echter nog twee jaar op zich laten wachten. De N-VA dringt aan om het project sneller uit te rollen”, besluit Johan De Poorter. Wie zelf een nest van Aziatische hoornaars vindt, kan die steeds melden op www.vespawatch.be.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is