West-Vlaanderen: 70 inbreuken vastgesteld in 2022 bij handhaving droogtebestrijding

Op 23 september 2023

West-Vlaanderen - Door de droogte tijdens de zomer vorig jaar was er een volledig captatieverbod in West-Vlaanderen. Er zijn toen 70 inbreuken in West-Vlaanderen vastgesteld. Dit gaat van het afdammen van de waterloop tot het niet respecteren van het onttrekkingsverbod. Dit vernam provincieraadslid Johan De Poorter van de deputatie.

"In de meeste gevallen werden de zaken opgelost met behulp van informatieve brieven of gesprekken, maar er zijn toch 7 processen-verbaal opgesteld, waarvan 1 door de politie. Daarnaast zijn er ook 2 aanmaningen verstuurd met betrekking tot illegale mestopslag binnen de 5 meter zone en het onwettig afsluiten van waterlopen," aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

 

'Blijf een beetje van de beek': geen overtredingen door eigenaren in 2022

 

Daarnaast vernam raadslid De Poorter dat er in 2022 geen overtredingen waren bij de 3.653 kilometer onbevaarbare waterlopen in categorie 2 die door de provincie worden beheerd. Deze waterlopen zijn onderhevig aan specifieke regels. Er moet regelmatig onderhoud aan deze waterlopen worden uitgevoerd aan beide zijden van de oevers. Daarom moeten de waterlopen en hun oevers altijd gemakkelijk toegankelijk zijn voor de waterbeheerder.

 

Particulieren en landbouwers zijn verplicht om een vrije doorgang te voorzien op de vijfmeterstrook en moeten één meter afstand bewaren voor grondbewerking bij waterlopen. Op de vijfmeterstrook moet namelijk de waterbeheerder kunnen passeren voor onderhoudswerken. Daarom is het niet toegestaan om beplantingen, bebouwing, constructies of ophogingen uit te voeren binnen deze zone.

 

"Handhaving is van groot belang. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voert actieve handhaving uit op de strook van één meter van de onbevaarbare waterlopen. Als er stedenbouwkundige constructies binnen de vijfmeterstrook zijn opgetrokken zonder de vereiste vergunning, valt dit onder de bevoegdheid van de gemeente.  De provinciale handhaving heeft namelijk geen stedenbouwkundige bevoegdheid. Als er beplantingen zijn in de vijfmeterzone, gaat de provincie altijd in gesprek met de aanliggende partij, wat als positief wordt ervaren," besluit Johan De Poorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is