Zwemzone provinciedomein De Gavers in Harelbeke wordt opengesteld bij warme weekends in september

Op 27 juni 2023, over deze onderwerpen: Provincie, Provincie West-Vlaanderen, Vrije Tijd

West-Vlaanderen / Harelbeke – De N-VA-fractie in de West-Vlaamse provincieraad vernam bij monde van provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke dat de zwemzone bij de provinciedomein De Gavers in Harelbeke voor het eerst wordt opengesteld in warme weekends in de maand september. “We zijn uiteraard verheugd met dit nieuws na ons aandringen maar we hopen dat bij warme weekends in april, mei en juni in 2024 de zwemzone met redders ook wordt opengesteld”, aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

De Vlaamse regering heeft recent een ontwerpdecreet goedgekeurd dat de regels vereenvoudigt en lokale besturen toelaat om zelf zogenoemde vrije zwemzones aan te duiden. Voorwaarden als blustoestellen, douchecabines en evacuatiewegen worden afgeschaft. Ook de bodemcriteria, zoals een strook zand rond de zwemgelegenheid en een maximale hellingsgraad, worden aangepast. Het is nu aan de lokale – en provinciebesturen om hiermee aan de slag te gaan.

Het is een steeds opnieuw oplaaiende discussie bij warm weer in de provincie West-Vlaanderen. “Waar kunnen we in open lucht zwemmen in onze regio?”, aldus provincieraadslid Johan De Poorter. “De deputatie blijft halsstarrig weigeren in andere provinciedomeinen zoals Bergelen te Wevelgem om er een zwemzone in te richten. Wij betreuren dit. Men geeft aan dat het zwemmen in de publieke ruimte het ecologisch leven zou verstoren. Maar momenteel zwemt men ook illegaal in waterpartijen die ecologisch waardevol zijn en we zijn dan ook voorstander om het zwemmen gereguleerd te laten verlopen en meer zwemzones beschikbaar te stellen voor recreanten zodat alles op een gecontroleerde wijze kan plaatsvinden”, geeft het raadslid aan.

“We zijn uiteraard wel verheugd met het nieuws dat ook in september bij warme weekends de zwemzone wordt opengesteld maar we hopen dat ook bij warme weekends in april, mei en juni in 2024 de zwemzone met redders wordt opengesteld. Zomers weer kan namelijk ook al vroeger dan de zomermaanden beginnen. We willen hier blijven op inzetten zodat het zwemmen in de openlucht voor iedere West-Vlaming toegankelijk kan worden“, besluit provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is